De Ambachtsschool voor organiseren en veranderen

Met veel plezier ben ik lid van de Ambachtsschool voor organiseren en veranderen (DE AMBACHTSSCHOOL). De Ambachtsschool is een netwerk van organisatieprofessionals met ieder een eigen leeraanbod. De leden van het netwerk hebben allen hun eigen handtekening gezet in het ambacht van organiseren en veranderen. We delen graag wat we in de loop der tijd aan handzaam houvast hebben ontwikkeld om goed te kijken, te luisteren, te denken en te doen.

De Ambachtsschool maakt M&O-special

Naar aanleiding van het succesvolle Tijdloze Heldenfestival van 6 maart jongstleden maakt De Ambachtsschool een special over haar Tijdloze Helden voor het Tijdschrift voor Management & Organisatie. Deze special wordt rond de kerst 2020 gepubliceerd.
Samen Paul Kloosterboer schrijf ik een eerbetoon aan Chris Argyris, een van de grondleggers van het concept organisatieleren.

De Ambachtsschool organiseerde
het Tijdloze Heldenfestival

6 maart 2020
Tijdloze helden zijn de ‘klassieken’ die wij in ons werk veel gebruiken, waar we steeds naartoe teruggaan, die we tijdloos belangrijk vinden voor organiseren en veranderen. Helden zoals, onder meer: Chris Argyris, Donald Schön, Paul Watzlawick, Gregory Bateson, Edgar Schein. Op 6 maart 2020 zetten wij in verschillende workshops onze helden in het licht. Op deze dag kun je vier workshops volgen. Zelf zal ik een workshop geven samen met Paul Kloosterboer over onze held: Chris Argyris.

‘Skilled incompetence: skilled communicators may also be good at covering up real problems.’

Chris Argyris (1986, Harvard Business Review).

Chris Argyris is de grondlegger van de lerende organisatie. Hij heeft zijn werkende leven gewijd aan de vraag waarom mensen denken dat ze op hun werk niet kunnen zeggen wat ze eigenlijk vinden. Én hoe je door dat wel te doen van je oordelen af kunt komen. Samen met Donald Schön beschreef hij ‘defensive routines’ van individuen en organisaties: strategieën die we inzetten om onszelf te beschermen als het lastig wordt. Het maakt dat we niet doen wat we in rustiger vaarwater nog zo daadkrachtig met elkaar hadden afgesproken. Juist door de wereld achter ons inconsistente gedrag inzichtelijk te maken, helpt hij ons te leren en veranderen.

In onze workshop kun je ervaren hoe je er zelf voor zorgt dat je daar komt waar je juist niet wil zijn. Hoe je daarbij mild kan zijn naar jezelf en de ander en hoe je van vanuit deze mildheid de scherpte in de samenwerking kan opzoeken.